Deze website met internetadres http://www.pfizerpro.nl en alle hierop vermelde informatie is uitsluitend gericht op inwoners van Nederland.

Zoek

Menu

Close

Inloggen of registrerenUitloggen Onze geneesmiddelenZiektebeeldenOntdek meerOntdek meerEducatieMaterialenVideo'sOver PfizerOver PfizerNieuwsBlogsMedewerkers in beeldContactContactNeem gerust contact met ons opStel een vraagPfizer medische informatie

Menu

Close

Over AcromegalieSpecialisatiesSpecialisatiesHoe herken je acromegalie binnen de mondzorgFysiotherapie - en podotherapie bij acromegalieRol van de huisartsenpraktijk bij de herkenning en diagnose van acromegaliePatiëntperspectiefPatiëntperspectiefHet verhaal van AstridHet verhaal van HennieHet verhaal van SaskiaOndersteundende materialenOndersteunende
materialen
Infographic: Acromegalie in Nederland
Fysio-/podotherapeut
Hoe herken je acromegalie binnen de mondzorg

Als mondzorgspecialist speelt u een belangrijke rol bij de vroege diagnose van acromegalie. Bij deze zeldzame aandoening produceert de hypofyse te veel groeihormoon. Daardoor gaan delen van het lichaam langzaam groeien. De geleidelijke groei valt vaak niet meteen op, maar kan wel grote gevolgen hebben.

Ik ben tandarts/mondhygiënist, op welke signalen moet ik letten?

Tandartsen, mondhygiënisten, orthodontisten en kaakchirurgen kunnen veranderingen in de mond en het gezicht als eerste opmerken. Deze signalering is essentieel. Bij een vlotte diagnosestelling kunnen patiënten sneller de juiste behandeling starten.

Symptomen en signalen van acromegalie in de mondzorg
  • Groei van de onder- en bovenkaak, waardoor de gebitsocclusie verandert.
Gebitsocclusie verwijst naar de manier waarop de tanden van de boven- en onderkaak op elkaar passen bij het sluiten van de mond. Een malocclusie, ookwel overbeet, kan problemen veroorzaken bij het kauwen, spreken en het schoonhouden van de tanden. Tandverplaatsing kan leiden tot een ongelijke verdeling van de druk tijdens het kauwen, wat op lange termijn kan leiden tot problemen zoals slijtage van het tandglazuur, gevoeligheid en tandvleesproblemen.
Bronnen: Wikipedia, spinger 
  • Meer ruimte tussen de tanden (diastemen) door groei van de kaak
Diastemen verwijst naar de aanwezigheid van abnormale tussenruimtes of spleten tussen tanden als gevolg van de overproductie van groeihormoon. Problemen variëren afhankelijk van de locatie en grootte van de tussenruimtes. Ze kunnen een onregelmatige tandstand veroorzaken en een onaantrekkelijk uiterlijk van het gebit. Diastemen kunnen effect hebben op de uitspraak van bepaalde klanken, vooral als ze zich bevinden tussen de voortanden. Dit kan leiden tot spraakproblemen en onduidelijke spraak. En ook kauwproblemenkunnen ontstaan door diastemen, vooral als ze zich bevinden tussen de kiezen.
Bron: Wikipedia
  • Macroglossie door groei van de tong
Een vergrote of verdikte tong kan de tanden en kiezen wegdrukken en de mobiliteit van de tanden verergeren. Macroglossie ook leiden tot functionele klachten zoals snurken, kwijlen, slaapapneu en slik- en spraakproblemen. Bron: Slider deck Pfizer
  • Gezwollen lippen
Groei van de lippen is één van de zichtbare effecten welke groeihormonen kunnen hebben op de zachte weefsels van het lichaam. Dit kan de spraak en eten en drinken bemoeilijken. De esthetische verandering kan leiden tot een negatief zelfbeeld bij mensen met acromegalie.
  • Pijn in de kaken
Pijn in de kaken is een veelvoorkomend symptoom. De overmatige productie van groeihormoon kan leiden tot een vergrote kaak (ookwel prognathisme genoemd) en veranderingen in de botstructuur en weefsels rondom de kaken. Het kan moeilijk zijn om te kauwen, te praten of om de mond volledig te openen. Dit kan leiden tot problemen bij het eten en spreken wat de kwaliteit van leven van de patiënt negatief kan beïnvloeden. De pijn in de kaken kan ook uitstralen naar andere delen van hoofd en gezicht en zo bijvoorbeeld ook hoofdpijn en oorpijn veroorzaken.
  • Hypercementose, waardoor de tandwortel verdikt raakt en tandextractie lastiger wordt.
Hypercementose is een aandoening waarbij er abnormale hoeveelheden cement worden afgezet rond de wortels van tanden en kiezen als gevolg van de overproductie van groeihormoon. Dit kan leiden tot veranderingen in het gebit, zoals vergroting van de tanden en kiezen met esthetische problemen, die een goede mondhygiëne moeilijker maken, als gevolg. De abnormale afzetting van cement kan de wortels verlengen en verbreden. Dit kan leiden tot problemen zoals wortelresorptie en verlies van tanden en kiezen en dit heeft weer zijn weerslag op de kauwfunctie, spraak en het algemene welzijn van de patiënt.
Klik hier voor de andere symptomen van acromegalieLoadingWat moet ik doen als ik acromegalie vermoed?

Als gebitsocclusie langzaam lijkt te veranderen of als de tong lijkt te groeien, denk dan aan de mogelijkheid van acromegalie.

Ziet u een mogelijk signaal van acromegalie? Verwijs de patiënt dan naar de huisarts voor verdere diagnostiek en behandeling.

Met de juiste behandeling kan het overschot aan groeihormoon worden verminderd. Zo krijgen patiënten minder klachten, een verbeterde kwaliteit van leven en een normale levensverwachting. Het signaleren van acromegalie is dus zinvol.

Specialisaties‘Zelf ken je jouw lichaam het beste’

’’Ik ben nog niet de oude. En ik denk ook niet dat ik dat ooit word of dat wil worden.’’ De ogen van Hennie (40) glanzen terwijl ze het vertelt. ’’Ik heb zoveel lessen geleerd van mijn acromegalie. Eén daarvan is dat je aan de bel moet trekken als je een diagnose krijgt die naar jouw gevoel niet klopt. Zelf ken je jouw lichaam het beste."

Lees meerLoading
Bronnen:Bij het samenstellen van deze pagina is uiterste zorgvuldigheid betracht met betrekking tot het vermelden van bronnen. Mocht het onverhoopt zo zijn dat er iets niet vermeld is dan verzoeken wij die persoon of instantie direct contact op te nemen.
PP-SOM-NLD-0465

Wilt u een bijwerking melden? Ga dan naar de 'Bijwerkingen melden' pagina en klik vervolgens op u van toepassing zijnde button.

PfizerPro AccountPfizerPro AccountU vindt informatie over geneesmiddelen, werkingsmechanismen, werkzame stoffen, doseringen en bijwerkingen die kunnen optreden. Zodat u nog beter in staat bent om uw patiënten te helpen.InloggenRegistrerenAccountUitloggen

De informatie die op deze website wordt aangeboden is uitsluitend bedoeld voor zorgverleners in Nederland. Bent u geen zorgverlener, maar patiënt of consument, ga dan naar www.pfizer.nl.

 

2024 Pfizer© Alle rechten voorbehouden.
 

PP-UNP-NLD-1216
U verlaat de website van Pfizer
Door op oké te klikken, verlaat u de website van Pfizer. De links naar websites buiten Pfizer worden u als service aangeboden. Pfizer heeft geen invloed op de inhoud van deze sites en is er niet voor verantwoordelijk. 
You are now leaving PfizerPro
​​​​​​​
​​​​​​​You are now leaving www.pfizerpro.co.uk. Links to external websites are provided as a resource to the viewer. This website is neither owned nor controlled by Pfizer Ltd. 

Pfizer accepts no responsibility for the content or services of the linked site other than the information or other materials relating to ​​​​​Pfizer medicines or 
business which it has provided or reviewed.

PP-PFE-GBR-3859. November 2021
​​​​​​​