Deze website met internetadres http://www.pfizerpro.nl en alle hierop vermelde informatie is uitsluitend gericht op inwoners van Nederland.
Menu
Close
Menu
Close
Om het perspectief van kankerpatiënten in Nederland versneld te verbeteren hebben KWF, IKNL en de NFK het Nederlandse Kanker Collectief geïnitieerd. Het Nederlands Kanker Collectief is een onafhankelijk en open samenwerkingscollectief. Het moet ervoor zorgen dat de impact van kanker op patiënten en de maatschappij kleiner wordt en dat de 5-jaarsoverleving stijgt naar 75% in 2031. Met deze agenda sluit Nederland aan bij het Europees kankerbeleid.
De reden voor de oprichting van het Nederlandse Kanker Collectief ligt in de cijfers over de impact van kanker op onze samenleving. Een op de twee Nederlanders krijgt kanker. Nu overlijden jaarlijks 54.000 mensen aan de gevolgen ervan. En terwijl er nu in ons land 800.000 mensen leven die kanker hebben of hebben gehad zullen dit er over 10 jaar 1,4 miljoen zijn. 65% ervaart late gevolgen, 35% voelt zich eenzaam door de ziekte, 88% ervaart nadelige gevolgen op het werk en 76% ervaart nadelige financiële gevolgen.
We moeten ons realiseren dat het niet om de cijfers gaat, maar om de mensen achter de cijfers. Iedereen krijgt ermee te maken en de helft van de mensen die het krijgt is 65 jaar of jonger. Het is belangrijk om de cijfers over de groei van het aantal gevallen van kanker tussen nu en tien jaar niet als een gegeven te zien, maar er alles aan te doen om die stijging te beperken. Investeren in een gezonde leefstijl en leefomgeving dus en zoeken naar mogelijkheden voor vroegdetectie.
Bevolkingsonderzoeken zijn daarbij ook belangrijk, dus we moeten zorgen dat de deelnamecijfers daaraan nog hoger worden en ze verder verbeteren. Demissionair minister Kuipers van VWS ondersteunt het Nederlands Kanker Collectief en is zeer dankbaar dat in de volle breedte naar het onderwerp kanker gekeken wordt. Hij geeft aan dat de oncologische zorg echt beter moet. Nederland moet op alle parameters consequent internationaal in de top drie zitten. Dat is nu niet zo. De kern is samenwerking, daarom is dat ook zo’n belangrijk begrip in het Integraal Zorgakkoord. Er is nu versnippering. Ook aan de kant van de patiëntenorganisaties, want in de fases leven voor, met en na kanker tellen we nu meer dan 300 organisaties. Verder moeten we de palliatieve zorg los zien van de kankerbehandeling. Iets wat nu nog te weinig gebeurt.
We moeten af van de term uitbehandeld. De behandeling stopt niet in de palliatieve fase, maar krijgt een bredere focus. Ook dat vraagt om samenwerking. Daarom zet Pfizer zich in en draagt actief bij om een gezamenlijke agenda te realiseren op het eind van het jaar en deze initiatieven te ondersteunen.
Alle patiënten moeten toegang hebben tot geneesmiddelen en passendezorg.
Wilt u een bijwerking melden? Ga dan naar de 'Bijwerkingen melden' pagina en klik vervolgens op u van toepassing zijnde button.
De informatie die op deze website wordt aangeboden is uitsluitend bedoeld voor zorgverleners in Nederland. Bent u geen zorgverlener, maar patiënt of consument, ga dan naar www.pfizer.nl.
2024 Pfizer© Alle rechten voorbehouden.