Deze website met internetadres http://www.pfizerpro.nl en alle hierop vermelde informatie is uitsluitend gericht op inwoners van Nederland.

Zoek

Menu

Close

Inloggen of registrerenUitloggen Onze geneesmiddelenZiektebeeldenOntdek meerOntdek meerEducatieMaterialenVideo'sOver PfizerOver PfizerNieuwsBlogsMedewerkers in beeldContactContactNeem gerust contact met ons opStel een vraagPfizer medische informatie

Menu

Close

Palliatieve zorgLongkanker voor iedereen zo leefbaar mogelijk makenGoede informatie essentieel voor de patiënt in de palliatieve fase
Het belang van goede palliatieve zorg
Zakboekje  'Je wordt niet meer beter'Zorgprofessionals over hun rol in de palliatieve fase
EducatieAanvragen: Het mini magazineLongkanker in perspectief 2023Longkanker in perspectief 2024Onze geneesmiddelenLongkanker portfolio PfizerOndersteunende materialenMaterialen ter ondersteuning
Waarom samen beslissen en handvatten voor samen beslissen – Longkanker in perspectief 2024Projectcoördinator ‘Nationale uitrol samen beslissen met keuzehulp longkanker’, dr. Jet Ankersmid-Matos Miguel (Santeon) en lid patiënten panel (ervaringsdeskundige) Miriam Reeders (Longkanker Nederland).Wat is samen beslissen?

Samen beslissen is geen eenmalige actie, maar een proces (figuur 1), en vindt plaats in ≥ 1 gesprekken met ≥ 1 zorgverleners, óók als er maar 1 behandeloptie is.

Medicatie bij longkankerMedicatie bij longkanker

Misvattingen over samen beslissen

Er bestaan heel wat misvattingen over samen beslissen, zoals dat men de patiënt in zijn eentje laat kiezen (nee: het gaat om uitwisseling van informatie), dat niet iedereen samen wil beslissen (nee: 70-90% van de patiënten wil betrokken worden bij de keuze over de behandeling, afhankelijk van hoe de keuze geïntroduceerd wordt) en dat niet iedereen samen kan beslissen (verwachtingsmanagement en het op de goede manier betrekken van de patiënt middels communicatievaardigheden zijn hierbij essentieel).1-4 

Handvatten voor samen beslissen

Een veelgehoorde vraag van patiënten is wat de zorgverlener zélf zou doen in deze situatie; wacht dan met advies, en wees bewust van het eigen perspectief. Om te controleren of patiënten de geboden informatie goed hebben begrepen, kan de terugvraagmethode worden gebruikt: “Ik wil graag weten of ik het goed heb uitgelegd. Kunt u mij in eigen woorden vertellen wat we hebben besproken?” Heeft de patiënt de informatie niet goed begrepen, leg het dan nogmaals uit, maar op een andere manier dan de eerste keer. Op verschillende niveaus zijn hulpmiddelen beschikbaar (tabel 2).

Keuzehulp

Voor patiënten met alle stadia NSCLC die zich voor de start van de primaire behandeling bevinden is op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie in samenwerking met ZorgKeuzeLab de Longkanker keuzehulp ontwikkeld.

Hierin worden de volgende behandelopties uitgelegd: 
1) stadium I en II    Opereren of stereotactische bestraling?
2) stadium III          Opereren al dan niet na voorbehandeling (chemotherapie en bestraling 
                                tegelijk of na elkaar)
4) stadium IV        Wel of niet starten met een anti-kankerbehandeling?

De Longkanker keuzehulp wordt op dit moment in een nationaal door KWF gefinancierd project in 20 Nederlandse ziekenhuizen geïmplementeerd. 

Meer informatie op longkanker.keuzehulp.nl.

Vragen/interesse in de Longkanker keuzehulp? Mail Natascha Snel, implementatiemanager bij ZorgKeuzeLab via [email protected].

Tot slot

Blootstelling aan medicatie kan fluctueren door wisselwerkingen; denk bij (verrassend) therapiefalen of toxiciteit hier dan ook aan. Ook niet onbelangrijk: ‘baat het niet, schaadt het niet’ geldt hier niet.

Download hier de presentatie van Jet Ankersmid en Miriam ReedersLoading
Longkanker in perspectief 2024 Update moleculaire diagnostiek

Lees of download de samenvatting van de presentatie van dr. John Hinrichs. 

Lees meer

Referenties: 

1.    Kunneman M, et all. Mayo Clin Proc Inn Qual Out.2018;2(1):60-68.
2.    Couët N, et al. Health Expect. 2015;18(6):2629-37.
3.    Driever EM, et al. Patient Educ Couns. 2022;105(8):2702-2707.
4.    Kantar onderzoek 2020, Patiëntenfederatie 2020.

 

PP-UNP-NLD-1288

Wilt u een bijwerking melden? Ga dan naar de 'Bijwerkingen melden' pagina en klik vervolgens op u van toepassing zijnde button.

PfizerPro AccountPfizerPro AccountU vindt informatie over geneesmiddelen, werkingsmechanismen, werkzame stoffen, doseringen en bijwerkingen die kunnen optreden. Zodat u nog beter in staat bent om uw patiënten te helpen.InloggenRegistrerenAccountUitloggen

De informatie die op deze website wordt aangeboden is uitsluitend bedoeld voor zorgverleners in Nederland. Bent u geen zorgverlener, maar patiënt of consument, ga dan naar www.pfizer.nl.

 

2024 Pfizer© Alle rechten voorbehouden.
 

PP-UNP-NLD-1216
U verlaat de website van Pfizer
Door op oké te klikken, verlaat u de website van Pfizer. De links naar websites buiten Pfizer worden u als service aangeboden. Pfizer heeft geen invloed op de inhoud van deze sites en is er niet voor verantwoordelijk.